Ratele dobânzilor tot mai ridicate indică o reechilibrare economică

Getting your Trinity Audio player ready...

În urma reuniunii privind politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) desfășurată la Frankfurt, Germania, pe 14 septembrie 2023, președinta BCE, Christine Lagarde, a abordat evoluțiile recente în materie de rate ale dobânzii. Rata la care Italia s-a împrumutat pentru o perioadă de zece ani a atins 5% pe 4 octombrie, un nivel neîntâlnit din 2012. Germania, văzută ca fiind cea mai sigură țară din Europa, a înregistrat o rată a dobânzii de 3%, în timp ce Franța a ajuns la 3,6%, cel mai mare nivel din 2011. Astfel de rate nu au mai fost observate de la criza zonei euro. Cu toate acestea, nu ne confruntăm cu o nouă criză, ci cu o abordare strategică a băncilor centrale, care se preconizează a fi de durată.

Gilles Moëc, economistul șef de la Axa, subliniază că piața financiară începe să realizeze că ratele dobânzii vor rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă extinsă, având în vedere claritatea comunicării băncilor centrale în această privință. Această tendință reconfigurează echilibrul economic stabilit în ultimii cincisprezece ani. Eric Dor, directorul de cercetare economică de la Iéseg, o prestigioasă școală de comerț, atrage atenția asupra faptului că renunțarea la ratele dobânzii negative va avea implicații majore în economie, de la scăderea prețurilor imobiliare și până la creșterea costurilor de rambursare a datoriilor și a numărului de falimente în rândul companiilor.

Un alt punct de discuție este strângerea fără precedent a politicii monetare. În contextul reapariției inflației, băncile centrale au adoptat o politică monetară mult mai restrictivă. De pildă, în SUA, Rezerva Federală a majorat rata sa de la zero la 5,25%, în timp ce BCE a crescut rata sa directoare de la -0,5% la 4%, reprezentând cea mai accelerată ajustare din ultimele patru decenii.